Ik ben gespecialiseerd in Ontological Coaching. 'Ontology' is de theorie die kijkt naar jouw ‘way of being’ ook wel je ‘presence’ genoemd. Ontology heeft zijn roots in Biologie, Fysiologie, Neurologie en Psychologie. Heel eenvoudig gezegd: Wie je bent- bepaalt wat je doet- en wat je krijgt.

Laat master coach Julio Olalla je uitleggen wat Ontological Coaching is (Engels).

 

 

 

 

 

 

Om te begrijpen wat wordt bedoeld met “being” geef ik je een voorbeeld van het verschil tussen onze ouderwetse Heb-Doe-Ben manier van denken en de nieuwe Ben-Doe-Heb manier die in Ontological Coaching wordt gebruikt.

HEB-DOE-BEN (oud)

Reclame laat bijvoorbeeld zien hoe een man in een dikke auto indruk maakt op een mooie vrouw die dan voor hem valt. De overtuiging hierachter is dat alleen als je de auto ‘hebt’ (gekocht), je bepaalde dingen kan ‘doen’ (zoals het versieren van mooie vrouwen) en daardoor ‘ben’ je iemand (bijvoorbeeld succesvol). Dit is hoe wij vaak zelf ook denken. Als ik die nieuwe baan heb, dan kan ik echt doen wat ik leuk vind en gelukkig zijn. De Ontological manier van kijken is precies andersom.
BEN-DOE-HEB (nieuw)
Als je Richard Branson heet, ‘Ben’ je een risiconemer waardoor je bepaalde dingen ‘doet’ (zoals vliegtuigen kopen). Pas daarna werd het mogelijk voor hem om een succesvol bedrijf te ‘hebben’. Het begon allemaal bij zijn ‘way of being’.

De resultaten die we creëren geven daarom feedback over wie we zijn en hoe we de wereld zien. Als iemand vastzit in een stabiele maar saaie baan, kan het aangeven dat hij de wereld ziet als een plek vol risico’s en prioriteit heeft gezet op veiligheid. Hij zou alleen ondernemender kunnen worden als hij fundamenteel anders gaat kijken naar de wereld: als een plek die vol mogelijkheden zit. Hij zou zijn manier van zijn moeten veranderen.

Je manier van zijn kan duidelijker worden begrepen door het op te breken in 3 belangrijke hoofdgebieden: hoe je je taal gebruikt, je emoties inzet en hoe je je lichaam gebruikt.

 

                     ¯                                                                                                   

 

 

 

 

 

Wil je meer lezen over de geschiedenis van coaching en het fundament van Ontological Coaching? Download hier Het Fundament.  

WAT VOOR SOORT COACHING KAN IK VERWACHTEN?
WAT IS COACHING?

De International Coach Federation definieert coaching als het creatieve proces waarbij de klant als partner wordt geïnspireerd en uitgedaagd om tot zijn of haar maximale persoonlijke en professionele potentieel te komen. 

Het doel van onze coaching relatie is jouw groei. De gewenste resultaten verschillen van klant tot klant en formuleren we scherper tijdens onze sessies.

 

Mogelijk uitkomsten van coaching zijn:

  • een beter inzicht in wie je bent, wat je wilt en waar je blij van wordt.

  • Meer beeld bij je invloed op anderen,

  • helder beeld van je gewenste resultaten;

  • betere relaties met anderen;

  • een betere coördinatie van je acties;

  • oefeningen en strategieën om een effectievere leider te zijn;

  • groter welzijn en meer persoonlijke voldoening.

 

De ervaring leert dat iets nieuws leren ongemakkelijk en uitdagend kan zijn en tegelijkertijd leuk en verfrissend. Het aangaan van coaching vereist de bereidheid om vertrouwde oevers te verlaten en je te wagen in onbekende wateren. Als coach, ondersteun en begeleid ik je door dit proces, maar het blijft jouw proces, jouw keuzes en jouw resultaat.