Wat is dan succes?

"Jij gaat altijd weg, moet je niet een keer blijven?" Zei een collega tegen me. "Je hebt nog nooit lang bij een organisatie gezeten en wat heeft het je nou eigenlijk gebracht, al dat rondzwerven?" Tja, als je succes definieert vanuit de bril van de generatie die nu aan de top staat dan 'tick' ik niet 'the box'.

Extern succes

"Mijn ouders kunnen niet met trots zeggen dat: 'de tweede' kinderchirurg is bij het AMC; een prachtig huis heeft in Oudekerk aan de Amstel; twee schatten van kinderen heeft en ze volgende week meeneemt naar hun tweede huis in Spanje". Succes in hun wereld, lijkt het voor mij niet te zijn. Waar status, bezit en zekerheid vroeger houvast gaven en bepaalden hoe het met je ging. Wil ik dat vooral steeds meer loslaten. Ik wil niet gevangen worden in een vaste baan, of al bestaande identiteit. In mijn nette zakenpakje fiets ik op mijn verroeste rammelfiets door Amsterdam. Ik heb een huurhuis. Ik wens niet geassocieerd te worden met een grote corporate of NGO. Ik heb geen pensioen opgebouwd. Ik loop regelmatig in de AH mijn boodschappen op te tellen om ervoor te zorgen dat ik nog net kan pinnen. Mijn leven is een avontuur en constant in beweging.

Intern Succes

Toch vind ik mezelf een succes. Met als eerste bewijs dat ik dit, als Hollander, over mezelf durf te zeggen. Ik maak keuzes die bij me passen, vaar mijn eigen koers en voel vaak dat ik het juiste doe. Ik ben trots op mezelf. Op dat ik het elke keer weer durf. Dat ik tegen de stroom in ga, blijf vertrouwen ook al weet ik niet wat het gaat brengen. Ik ben blij met mijn werk, dat goed bij me past. Ik heb het gevoel dat ik het leven aan het creëren ben dat ik wil. Het is niet makkelijk. Ik voel me vaak onbegrepen en begrijp mezelf vaak niet. Heb een constante struggle tussen hoofd en hart. Alsof ik een keuze moet maken wie ik volg: het externe of het interne. Toch klopt het en maakt het me gelukkig.

Dus dankje, collega. Misschien kies ik voor de buitenwereld niet verstandig. En ga ik inderdaad elke keer weg. Maar in dat weggaan, word ik steeds gelukkiger, blijf ik steeds meer mezelf en kan ik meer voor anderen betekenen. Volgens mij is het tijd dat ik iets meer ga vertellen over mijn interne succes en hoe ik daar ben gekomen. Zodat ik op die manier bijdraag aan een nieuwe norm en definitie van succes of een goed leven.

Van binnen naar buiten

Ik zie hetzelfde gebeuren bij veel mensen en organisaties om me heen. Waar 'oude' generaties merken dat wat ze succesvol heeft gemaakt niet meer werkt. Waar 'nieuwe' generaties zoeken naar iets anders. Volgens mij is het tijd dat we meer holistisch gaan kijken. We binnen met buiten verbinden. Het hoofd met het hart. Laten we ervoor zorgen dat het nieuwe kan groeien, ondersteund door het oude. Laten we wat niet meer klopt loslaten. Het lijkt bijna een natuurlijk proces waarmee we van beide kanten ons steentje bijdragen aan groei en evolutie. Allemaal zijn we onszelf en het leven constant opnieuw aan het ontdekken. Let's enjoy the ride!

Heb je zin om je eigen succes te definiëren of wil je eens sparren over jouw proces en hoe je nog succesvoller kan worden? Kijk bij Coaching of Contact voor meer info. Lees ook vooral het boek " The Path" van Professor Michael Puett. Hij laat prachtig zien hoe grote Chinese denkers een goed leven definiëren. Het gaat niet over grote visies, of 'purpose', maar over hier en nu, elke dag, goed doen!

Succes vandaag!

Lara van der Veen (Coach)

#IdentiteitSucces #succes #oudegeneratie #nieuwegeneratie #eigendefinitie #trouwaanmezelf #inhetmoment #tickingthebox #coaching #persoonlijkeontwikkeling #personalcoach #professionalcoach

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square